Westminster Extension

Full House Refurbishment

Our clients came to us to completely re-plan and renovate their new home in Westminster. The original house needed a lot of work and was divided into lots of small rooms. By talking through the brief and discussing different design options we arrived at plans for a much more open ground floor and well proportioned rooms to the upper floors.

All of the internal walls and floors were removed as well as the original staircase. The new design involved re-positioning the staircase and a rear extension to create more living space on the ground floor. The result is a refurb and extension that is crisp and clean, and most importantly happy clients with the home they were looking for.

Extension and Interior Design

A bright living space and good use of the small garden were high on our clients’ wish list, so they were key to the design. The single storey extension has glass sliding doors and a big roof light that bring lots of day light in to the house. To the back of the house there are some tall flats. The design deals with this and gives privacy with triple electric blinds to the glass doors, controlled by remote.

The house is in a prime Conservation Area in Westminster where Planning Permission can be tricky. However using our knowledge of conservation area rules we were able to design an extension that got planning from Westminster on first attempt. The design is modern at the rear, but keeps the traditional appearance at the front. The floor level of the inside and the patio are set at the same height with the tiled finish running continuously from inside to outside. With large doors the space flows freely and feels open and connected. The materials for the inside of the house were quite cool tones, so we felt that the garden space needed a warm feel. So, to create this the garden walls are wrapped in a warm timber cladding that gives a splash of colour. At night the wood is lit up making the space feel bright.

Bespoke Joinery

In the master bedroom on the first floor our clients went with more warm wood for the wardrobes. These were custom made from detailed drawings to suit the space with an oak interior and paint finish to the outside.

Loft Room

By taking out all of the floors from the house, new floors were able to be inserted a slightly lower level to give height for a loft room. The room is well lit with 3 new conservation style roof lights that open by remote control. The door to the room is positioned at the landing below so that the loft rooms feels as spacious as possible. The architectural design of the new loft room is kept bright and airy with glass to the stairs, and crisp white walls. The whole house has high quality LED lights, but in the loft they make a real impact as they wash the ceilings with light. Every inch of space has been used, with custom made cupboards to the eaves space for storage.

Share
Next Pinner Extension
© 2PM Architects