St Johns Wood Extension

 

Full House Redesign

Our client had just bought a large house in St John’s Wood, North London. They wanted to extend and completely change the layout, and add a basement under the whole house. Because the changes were so significant, the best way to do it was to take the whole house down and rebuild it from scratch.

This was also the best way to build the basement, because all the excavations were done from above rather than underpinning the existing house.

Conservation Area Planning

The house is close to Regents Park in the St Johns Wood Conservation Area. This meant that we had to make sure that our design met with the approval of Westminster’s conservation officer to win Planning Permission.

We secured approval for a two storey front extension, a single storey rear glass box, full basement and a loft conversion with gable end and rear dormer. This had added huge value to the property and turned it in to the home our client wanted.

 

Bespoke Staircase

We designed a feature staircase to connect the basement and living room above. It lets light deep in to the basement and allows the space to flow comfortably between the two levels.

 

Kitchen Design

The kitchen is an important part of the home. We worked with a specialist kitchen company that our client selected to design a kitchen that met their requirements. The kitchen units are finished in a warm grey, a few tones lighter than the resin flooring that creates a seamless finish across the space.

Glass Box Extension

The main rear extension is a double height glass box that links the ground floor and basement levels. Sliding doors open directly on to the rear garden, with access across a structural frosted glass floor that spans over the double height space.

Basement Design

We set out to design the basement to be full of light and air, and to feel like part of the main house. We did this by connecting the upper and lower living rooms by a double height glass box extension that contains the feature stair. To the side of the glass box a light well brings even more natural light and fresh air down in to the basement, and the doors slide open to give access to an outdoor space.

Interior Design

The interior finishes were as important as the architecture and our work included the choices and specifications of all parts of the house. We designed a unique black tiled guest bathroom which our client loves, and we worked together to select the resin flooring, lighting and kitchen to complete the work.

At the centre of the house the new three storey main staircase has a curved oak handrail that flows to match the feature stair. A calm palette of colours is used throughout the house, and switches and sockets have a simple minimal appearance.

Share
Next Blackheath Extension
© 2PM Architects