Kingston Conversion

Piggy Back Loft Conversion

Our clients had a great house in Kingston with an unused loft space, but the height was too low for a normal loft conversion. To solve this we came up with an architectural design to raise the height of the roof over the back part of the house. This is often called a piggy back loft conversion.

It can be difficult to get Planning Permission to change the height of a roof, but our design met Planning Policy because it retained the original roof height at the front of the house. We won planning approval for the new loft design and roof height from Kingston Upon Thames first go. The result is a loft conversion with great space and light, and an amazing view from the new room.

Loft Extension Design

As part of our design work we planned how the project would be constructed, so that our clients could stay in the house during the build. We put a temporary ceiling in on the first floor that would keep the building work sealed off above it. The old ceilings and loft floor could then be removed and replaced with an upgraded structural floor. Finally the roof extension was formed using steel portal frames, tied together with a steel ridge beam.

Bedrooms and Joinery

The loft design includes big sliding glass doors and frameless balustrade in the large gable end that look over the garden. The main loft room is a bright space with lots of natural day light. It has three large roof lights on the south roof pitch, and at night high spec LED lights can be programmed to give mood lighting. The glass slides opens so that in the summer the room is full of fresh air. Our clients use the space as somewhere to sit and write, or relax and read with the backdrop of the garden below.

As well as the new room at the back, our design adds a bathroom and a small room for the family’s au pair at the front of the house. The three new loft rooms are connected by a bright landing space, with an oak stair and a glass balustrade. And the landing area is fitted with bespoke designed plywood joinery providing useful eaves storage.

The space is well planned, and finished with details that include frameless doors with flush hinges, oak handrails and glass balustrades to the stairs, and bespoke joinery with sliding doors in birch plywood.

Share
Next Highgate Extension
© 2PM Architects