Queens Wood Extension Exterior

House Extension in Enfield

This project was for a full house refurbishment and extension project in Enfield. The homeowners, who split their time between their homes in Spain and London, wanted to reimagine their Enfield home to make it special and unique. Their brief was to create a large new living space, a master bedroom, an art studio, and a swimming pool connected to the house.

The project faced challenges since the house was located in a Conservation Area in Enfield where a bold and modern design was ambitious. However, our team knew that a great design could win the support of the Planners and the Conservation Officer. We worked through design options with the clients and produced architectural models to make the design clear and understandable.

The resulting design completely removed the back of the house and extended it over all three floors without changing the appearance of the front of the house. The ground floor level of the extension had two overlapping roof planes, one solid and one glazed, with a full height wall of sliding glass opening on to the garden. Above on the first floor, a new master bedroom suite, dressing room, and ensuite stretched the full width of the house. On the top floor, the roof was extended with two new gable ends that were completely glazed and contained a new studio space for the client.

The design for the three-story extension with basement swimming pool was approved by Enfield, and the clients were thrilled. However, they also wondered about building a separate swimming pool building in the garden. We worked on some further design ideas for a pool building with a roof that seemed to float over a glazed facade, mirroring the extension at the rear of the main house. Our clients fell in love with this idea, and we submitted the revised design to Enfield as a new planning application, which was approved.

The technical design of the extension and pool building was the next challenge. We came up with a solution to use precast reinforced concrete waffle-slabs to create the clear spans required without the need for extra structural supports. The detailed architectural design is integral to the building, where the polished concrete worktop turns up to become a reinforced concrete support at the midpoint of the extension roof.

Contact 2PM Architects

Make An Enquiry

If you have a project you would like to discuss with us then just drop us a line using this form and we will get back to you. Or call us in our London studio on 020 3920 9805.

We will be happy to help and we look forward to hearing from you.

Connect Online

Telephone

+44 (0)20 3920 9805

Studio

45 Dresden Rd, London, N19