Queens Wood Extension Exterior
Queens Wood Extension Plan
Queens Wood Extension Patio

Highgate House Extension

The Highgate Extension project involved both refurbishing and extending a modern house located within the Highgate Conservation Area. The clients, who had been living in the house for a few years, required additional space for their growing family. The main objective was to bring more light into the ground floor space and create an open-plan kitchen and family room by extending and opening up the space.

The entire house was refurbished, including new electrics, heating, and decorations throughout. The old staircase was replaced with a new bright and open design featuring glass balustrades, as per the clients’ request. The project also involved constructing a new bedroom and study space on the second floor by extending over part of the roof terrace. The master bedroom suite was re-planned and refurbished with a new walk-in dressing room.

The exterior of the house was also refurbished, including new windows and doors, insulated render, and landscaping and planting design for the front garden. The design was made to enhance the Conservation Area, and we worked hard to ensure that the materials and design details were in line with the planning policy, which was well received by the Highgate Society and the Conservation Officer.

The rear extension was designed to split the open-plan space into three zones. The new kitchen was planned to the side of the space with its own door to the garden, while the main family space for relaxing and watching TV was in the middle. The existing rear wall of the house was removed and replaced with a new ground floor extension, providing a large dining table area close to the garden.

The top floor extension added significant value to the house by creating an extra bedroom, which could also be used as a home office. The bedroom had sliding doors providing access to the roof terrace, which offered fantastic views across Highgate. The structural changes made to the house were carefully planned to open up the space to the garden, resulting in a more spacious and bright living area. The extension design also provided a framed view of the garden from the entrance hallway, creating an open and inviting feel.

The finished house featured a new kitchen and pantry, an extra shower and boot room on the ground floor, and additional storage woven into the former garage space. The staircase was redesigned with oak treads and glass edges, adding light to the space. The staircase extended up to the new bedroom and study space on the top floor, and a new frameless glass balustrade was fitted on the roof terrace, providing a great place to sit and enjoy the views.

Contact 2PM Architects

Make An Enquiry

If you have a project you would like to discuss with us then just drop us a line using this form and we will get back to you. Or call us in our London studio on 020 3920 9805.

We will be happy to help and we look forward to hearing from you.

Connect Online

Telephone

+44 (0)20 3920 9805

Studio

45 Dresden Rd, London, N19