Haringey Extension

Two Storey Extension

Our clients bought this house in the Highgate Conservation Area in Haringey, and asked us to design a two storey extension with basement, loft conversion, and full refurbishment.

Our design works with the natural levels of the site to create the new extension, so that both the ground floor and the basement have direct access on to the garden.

Basement Design

To the rear of the house the basement is full of natural light, providing a new living area and study space. Large glass doors open on to a partially sunken terrace, and a large linear roof light to the side brings light deep in to the room. While in the front part of the new basement we have created a large new cinema room, as well as separate utility and shower rooms.

Concrete Cladding

The entire extension is finished in very fine quality precast concrete cladding that adds a depth of texture to the finish. We worked with a specialist concrete producer to coordinate the finish of the panels with the polished concrete steps to the garden and the new extension terraces. The frame colour of the glazing was also chosen to match with the tone of the concrete for a unified appearance.

The cool finish of the concrete is offset with the use of warm timber. Both in the external timber fins that form the edge of the lower terrace, and in the internal floor finishes and furniture choices.

Loft Room

The entire roof was rebuilt and extended to create a new master bedroom suite over the whole of the loft floor. We planned the main sleeping space to overlook the garden, and the en suite bathroom and wardrobe to the front of the house where we achieved planning permission from Haringey for a sensitively designed new front dormer.

We worked closely with our clients to select high quality fittings throughout the house including bronze door handles, bespoke joinery and carefully designed lighting layouts.

Kitchen Extension

We designed the kitchen to have centre place in the project. It opens directly on to the upper terrace for outdoor dining in the summer, and has great natural light from the large sliding glass doors.

The doors extend in height above the ceiling, creating a super light weight appearance to the extension when seen from the garden. And a level threshold between the kitchen and terrace helps to make the space flow as one when the doors are slid open.

Details

A full house renovation is an opportunity to get all of the details of the home right, from the overall design of the extensions and structural changes, through to the finish and design of bespoke joinery. This gives the home a character that is unique to the clients and delivers on their ambitions for the space.

Share
Ruislip Extension Exterior NightNext Ruislip Extension
© 2PM Architects