Hampstead Extension

Extension and Basement

Our clients had lived in this house in Hampstead for more than 20 years. The house had been split in to flats before our clients bought it. So they had done a lot of work at the time to turn it back in to a single house, and fit new bathrooms and kitchen. But having raised their family in the house, it was starting to look and feel a bit tired. And our clients had decided that it was now in need of some TLC and a proper refurbishment for the next 20 years.

Our brief was to completely refurbish the house, and to design an extension that would give them a much bigger open plan space for entertaining, with access to the garden. The idea of converting the cellar to a proper basement under the house was a key part of the brief, to create a gym and games room, utility space, and a boot room connected with the garden. On the first floor our clients wanted to add an en-suite to the main guest bedroom at the rear of the house.

Two Storey Plus Basement

Our design creates a two storey extension in copper cladding. This sits over a single storey extension that projects slightly further and is finished in brickwork to match the house. Both extension elements use very large crittal-style glazing. The house had a cellar under part of it which we have extended and converted in to a proper basement level. This involved breaking-out and lowering the floor and some underpinning in reinforced concrete. The result is a fantastic basement with wide access steps down from the garden, which is great for grabbing bikes and golf clubs without having to go through the main house. The basement also provides a games room, utility, and lots of storage space.

The ground floor is given over to a large kitchen and living space lit through tall glass doors that open directly on to the garden. The room is centred around a free standing fire place with new flue that rises to roof level of the house. We’ve also opened up the hall and first floor landing with a new two storey glazed extension. This gives great views of the garden and access to a new first floor bathroom.

The property was in a conservation area and so it was important to give careful consideration to local planning policy. The design, materials, and views from the street were planned with this in mind. As this project involved a Basement a full Basement Impact Assessment was also needed in order to win planning approval.

Share
Next Muswell Hill Extension
© 2PM Architects