Finchley Refurbishment

Full House Renovation

Our clients bought this house in East Finchley to be their family home, but it was in a tired state and in need of refurbishment. They had some ambitious ideas for extensions, and approached us after they had exchanged contracts so we could get going with the design work while they completed on the purchase.

The house had an unused loft space that had lots of potential for a conversion to add bedrooms. Other key parts of the design brief were to add side and rear extensions, create a big space for family living with a new bright kitchen and dining area, a cinema room and a home office, and plenty of utility and storage spaces.

Planning Permission

Planning Permission in Finchley can be a challenge for such a large amount of work. Planning Approval for the extensions was fine, but the loft conversion added gable-ends and dormers, making the roof much bigger to get 2 new bedrooms and bathroom.

We came up with a solution to split the design drawings in to separate Planning and Permitted Development applications. We used PD rights to win approval for all the roof changes, and Planning Approval for the extensions.

Rear Extension

Our architectural design for the rear extension creates a fantastic family space with 7m wide sliding glass doors. The space opens completely on to the garden in the summer. A very large frameless glass roof light brings lots of natural day light in to the kitchen and dining area. The side extension is accessed through a sliding door from the kitchen, and neatly contains the pantry, store and utility rooms.

Interior Design

As part of the full house refurbishment every aspect of the interior was given attention. A cinema room was created on the ground floor with double sliding doors to enter, recessed floor lights, coffered ceiling with rope lights, and recessed speakers and screen. Patterned wallpaper was also chosen to complete the décor and give the room its own tone and atmosphere away from the main living space.

Bathroom Design

Each room in the house was planned in detail along with choices of colour and finishes to suit our clients taste and requirements. The family bathroom features carefully planned diamond shaped tiling with the exact position and colour of each tile chosen to create a distinctive pattern on the floor and walls.

Full Refurbishment

We designed side and rear roof extensions to maximise space for loft conversion to make 2 bedrooms and an extra bathroom. To add to the feeling of space the bedrooms have frameless glass rooflights that increase the head height and bring light in to the study spaces.

On the exterior, the original house had a very steep driveway with no grass area. Our design completely re-landscaped this to reduce the slope and create new soft landscaped areas, bin storage, and new steps to the front door. At the rear a curved brick wall encloses the new patio space and retains a higher garden level and soft landscaping. And views to the garden are created from front to back of the house by removing interior walls and creating a modern open plan space.

Share
Next Camden Refurbishment
© 2PM Architects