Ealing Extension

Two Storey Bronze Extension

Our clients had lived in their home in Ealing, West London for 10 years. The house was big, but the kitchen and dining spaces were divided, and living space felt cramped. Our clients came to us looking for a modern extension design with space for entertaining, and a big dining area for family get-togethers.

It was also important for the architectural design to unify the appearance and extend the back of the house, and to create a much better link with the garden which is a real feature of the house.

Bronze Cladding

The extension is designed as a crisp modern addition to the house, in bronze cladding that works with the tone of the existing red brickwork. At the heart of the design is an open plan kitchen extension that opens directly on to the garden, and has room for the whole family to sit. The bronze cladding has deep, angled reveals that provide depth and shading as well as containing the supporting structure.

The choice of bronze cladding gives the extension a unique feel. Over time the bronze weathers to a rich brown colour that works well with the red brickwork of the house. As well as being beautiful, the bronze is very practical and has a 100+ year life. We used a standing seam detail on the bronze that was hand folded on site.

Conservation Area

The house is in a Conservation Area in a beautiful part of Ealing. Because our clients wanted a unique extension it was clear from the outset that they needed a great design to get planning permission.
It can be tough to get permission for modern design in a Conservation Area. But we worked closely with the local planning policy, and came up with design ideas that we felt would get through. Our planning drawings won the Conservation Officer’s support, who praised the way that the design of the extension enhanced the house.

Kitchen and Dining Room Extension

Our design is all about creating a family space that works well. Large sliding glass doors create a bright open feel to the kitchen and dining space.

The architectural design is open plan, and is great space to get the whole family together. In the summer it opens straight on to the garden. And a big roof light makes sure that the kitchen is always well lit.

Flow of Space

We worked with an interior designer to create a warm and homely feel to the extension design. The design work included some great bespoke joinery for storage of cloaks and boots, and the refurbishment of the existing period hallway floor. A key part of our design was to improve the flow of space through the house and to open up views through to the garden from the entrance areas.

Utility and Office

We have planned a new utility room and cloakroom, adding some very useful storage. It can also be accessed from the front of the house, so makes a fantastic boot room. And on the first floor we have created a valuable new study area with a picture window to the garden.

AJ Small Projects Awards

Our design was put forward for the Architects Journal Small Projects Awards 2016 as one of the best architectural designs for a house extension in London. Photos, details and architectural drawings of our work are on the AJ Awards page here.

Share
Next Barnet Extension
© 2PM Architects