Chiswick Extension

Side and Rear Extensions

The design brief for this project was to extend the house with a new kitchen and dining room. The house is built on an unusual ‘L-shaped’ corner site in Chiswick, West London. The garden is set at a half level lower at the rear. And to the side of the house there was a large covered storage space, with steps down from an unused side door. Because of the amount of covered storage space we were confident that we could win permission for a bigger extension than normal. We designed a large split-level side extension to connect the house with the garden. The extension has access from stairs down from a landing at the front of the house. The footprint of the extension is almost 8m x 10m. But it is set away from the front of the road, and at a lower level. Because the extension is part basement the walls are tanked to provide waterproofing. High level glazing is used to bring plenty of light in to the extension.

First of all to get planning permission in Chiswick, it’s important to understand the local planning policy. This helps to maximise the chances of approval because the design can relate to what the planners are looking for. The Council do not offer free pre-application advice in Chiswick, so this is even more important.

The extension creates a new open plan kitchen and dining room, with folding glass doors to the patio. Because it is at the lower level, the extension is more connected with the garden than the existing house. And the space can now be opened up for dining and entertaining in the summer. This creates a great flow of space from inside to outside. The lighting was an important part of the kitchen extension design. We have designed a recessed light strip to the edge of the ceiling, that reflects the strip of natural light from the flank wall.

We used a simple palette of materials to create a crisp modern feel. We specified the same porcelain floor tiles on the inside and outside to create a flow of space. And we chose folding glass doors with a level threshold so that they are hardly noticed when they are open. This works really well in the summer because there is no division between in and outside. We have used exposed cast concrete walls around the staircase to the upper level, with frameless glass edge support. The exposed concrete is also used to form an edge to the kitchen. The kitchen itself is finished in white with a light green glass splashback.

Share
Next St Johns Wood Extension
© 2PM Architects