Blackheath Extension

Glass Side Return

Our clients asked us to design a side return extension to their Victorian terraced house in a conservation area in Blackheath. They had a tired old lean-to utility on the side of the house and the kitchen had no link to the garden. Our architectural design totally changes this by opening up the side of the house with a glass roof extension.

Kitchen and Dining Room Extension

The extension makes the dining room much wider and gives the house a better flow. The glass roof and pivot door to the garden both bring natural light in to the space. And the kitchen is transformed in to an integral part of the house, tucked just behind the dining space but with great views through to the garden. The extensions have really changed the house and made it so much better for modern family living. Our clients love the open space and that they can easily watch their children play from the kitchen or garden.

“We were very pleased to work with 2PM on the design of our side return extension. Mathew and Peter offer a very professional, personalised service with excellent attention to detail. They proposed a modern, elegant design that works in harmony with our older Victorian house.  Our dining room and kitchen have been transformed into the perfect family living space.” Catherine & Nicolai Zoller

Old and New

The extension is a very modern design with frameless glass and clean lines. But this sits very comfortably with the character of the original house, such as the ornate timber bay doors to the garden, that are retained. The choice of colour scheme, using a light olive paint on the original timber shutters and the new walls, brings the space together as one. And the original parquet flooring is continued in to the extension using matching reclaimed boards.

Blackheath Planning Approval

Because the house is in a conservation area we made sure that the design and planning application met the local Blackheath planning policy. This helped to win planning permission for the work first time.

It was key to use high quality materials and design to satisfy the planners that the extension would enhance the existing house, and win their approval.

Bespoke Joinery

The entire flank wall of the extension is fitted with bespoke joinery. This gives lots of useful storage space, but also looks fantastic, adds character and works well for a modern growing family. The joinery is fitted with a clip-in lighting system using a magnetic track, so that it’s really easy to change the lighting of the space any time to suit what’s going on.

Share
Next Ealing Extension
© 2PM Architects